Elba og Napoleon rundt

Vi ankom til Portoferrario kl. 04:00 om natten i lidt for frisk vind. Men en meget smuk morgen ventede os.
Vi ankom til Portoferrario kl. 04:00 om natten i lidt for frisk vind på vores ankerplads uden for havnen. Men en meget smuk morgen ventede os.

Elba er en smuk ø domineret af grønne højdedrag. Den er kun ca. 27 x 18 km og har lidt over 30.000 indbyggere med hovedbyen, hvor færgerne fra fastlandet går til og fra i en lind strøm, Portoferraio med 12.000 indbyggere.

Vi har indtil videre brugt 9 dage på at sejle rundt om øen, som man skal med øer… Fine ankerpladser og smukke byer i klassisk italiensk stil.

Og det højeste punkt MÅTTE vi se. Det er Monte Capanne på 1.018 meters højde på vestøen. Den sidste del af turen op sker i en lille gul stålkurv, hvor der lige netop kan stå to ret gode venner. Det er vi heldigvis!

Når kurven kommer forbi i sin svævebane løber man den op og springer på. Også udstigningen sker i fart… Og sikken en herlig udsigt til hele øen. Vi var de absolut eneste gæster denne dag. Svævebanen er sikkert et kæmpe hit i højsæsonen og en meget smuk og lydløs tur igennem skov og klippeskrænter, hvor bjerggederne gik rundt under os.

Kejser Napoléon Bonaparte (født på Korsika) måtte efter 10 år som fransk Kejser abdicere og blev forvist af sine sejrherrer til Elba i april 1814. Han var en slags fyrste her i ca. 10 måneder og har efterladt sig mange spor. Han må trods sin deroute have været en magtfuld og initiativrig herre. Vi cyklede op ad bjerget til hans villa S. Martino. Men neeeej. Der var selvfølgelig lukket om søndagen. Så pyt.

Napoléon generobrede magten i Frankrig allerede i marts 1815. Den kejserperiode varede kun 100 dage inden hans definitive nederlag ved Waterloo mod general Wellington. Derefter blev han forvist til øen Sankt Helena i Atlanterhavet, hvor han døde kun 51 år gammel. Han blev dog til sidst stedt til hvile i Paris med et imponerende gravmæle. Jo, et besøg på Elba giver et præcist 200 år gammelt historisk vingesus.

Om nogle dage skulle vi være på vej til den lille italienske ø Isola Capraia – også en del af en stor Nationalpark med flere øer, hvor der ikke er adgang med eget skib. Men Capraia er altså en undtagelse, med en lille marina. Vi skal bare huske at ringe til havnefogeden Sonia først!

Derefter kalder Korsika, hvor det skolefranske sprog skal pudses af.

Kurveliften til Elbas top. Vi var eneste gæster.
Kurveliften til Elbas top. Vi var eneste gæster.

 

På vej op ad bjergsiden.
På vej op ad bjergsiden.

 

Flot udsigt til vores havn Marciana Marina.
Flot udsigt til vores havn Marciana Marina.

 

Napoléons villa S. Martina holder lukkedag.
Napoléons villa S. Martina holder lukkedag.

 

Endnu en arbejdsdag i bådens salon...
Endnu en arbejdsdag i bådens salon…
admin Skrevet af:

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *